导航菜单

大发欢乐生肖平台-四大文明古国是哪四国

鄧炳強赴飯聚與譚詠麟、曾志偉握手唱歌 笑稱「做警察係學成龍方中信」

網上流傳一段警務處處長鄧炳強出席明星足球隊藝人晚宴的片段。幾位知名影星包括成龍、譚詠麟、曾志偉、方中信都有現身。鄧炳強講話時指,「先多謝警隊的兄弟,因為佢哋好撐我。」鄧炳強形容,「自己唔識做警察」,是「睇吓睇吓」成龍和方中信等影星飾演警察,才識做警察。他又說自己在區議會上「講嘢咁叻」,是因為參考曾志偉主持1990年搞笑節目環節《開心字典》。另外鄧炳強笑指「好憎」譚詠麟,「因為我老婆好鍾意你......其實我都好鍾意你」,然後鄧炳強和譚詠麟握手。他作結指和明星足球隊是「老友記、在心中」,又指只要「大家畀個手指公我哋,赴湯蹈火在所不辭」,在場人士一片報以掌聲。片段未有顯示該活動的日期、地點。連登討論區也有網民張貼,多位演藝明星、因襲擊途人而被判囚出獄的退休警司朱經緯、鄧炳強、警察公共關係科高級警司江永祥的合照。